Nachtmuziek

Artikel 30-09-2013 - In: Kunst, Muziek

Op zaterdag 2 november barst al het kunstgeweld los op de Museumnacht. En we zijn bij N8 natuurlijk al enige tijd bezig met het organisatie omtrent Museumnacht. Eén van deze projecten is Nachtmuziek. We lieten drie muzikanten/bands elk kennis maken met de collectie van een Amsterdams museum. Dit resulteerde in de volgende bijzondere koppels: De Nachtdienst en het Amsterdam Museum, Cata.Pirata en het Stedelijk Museum Amsterdam en tot slot Pien Feith en de Hermitage. Aan de hand van de inspiratie die de artiesten opdeden in het museum werkten zij aan een nieuwe track in de Redbull Studios in Amsterdam. De track zullen de artiesten ten gehore brengen tijdens de Museumnacht in de betreffende musea. Houdt nachtbrakers.nl/nachtmuziek in de gaten om te zien hoe De Nachtdienst, Cata.Pirata en Pien Feith aan de slag gaan.

Foto Pien Feith – Nick Helderman. Foto Cata.Pirata – Atlyn Vrolijk.

 

Nachtmuziek

De Nachtdienst x Amsterdam Museum

Gezien de naam leek deze samenwerking al praktisch ‘a match made in heaven’ en toen waren ze nog niet eens aan de slag gegaan. Om ervoor te zorgen dat de zeskoppige band die een mix van Jazz en Nederlands talige Hip-Hop brengen ook een vleugje ‘Amsterdam Museum’ bevatte gingen ze in gesprek met curator Thijs Boers.

Vanaf 11 oktober start de tentoonstelling ‘Mondriaan in Amsterdam 1829-1912′. Deze tentoonstelling is ook nog te zien tijdens de Museumnacht. De tentoonstelling laat zien hoe Mondriaan in en rond de stad zijn eigen stijl ontdekt. Van de donkergekleurde realistische landschappen uit zijn beginjaren tot de bijna abstracte weergave van een stralende Molen bij Zonlicht (1908). Allemaal werken die toch net even anders zijn dan de werken waar hij het meest bekend door is, zoals Victory boogie woogie (1944).

De Nachtdienst kreeg een glimps van de werken die in de tentoonstelling zullen hangen en kreeg de kans de curator van deze tentoonstelling het spreekwoordelijke hemd van het lijf te vragen. Bekijk hier hoe dit eraan toeging en hoe De Nachtdienst vervolgens de Redbull Studio indook om de track geïnspireerd door de werken van Mondriaan op te nemen.

Het wordt een track met stijl over de periode vóór de stijl.

Dirk Zandvliet

 

Prehistoric Futuristic x Stedelijk Museum

Al heel gauw nadat we Cata.Pirata hadden benadert om mee te werken aan Nachtmuziek bleek dat het niet alleen bij het maken van de track zou blijven. Het begon meteen te kriebelen bij Cata.Pirata, die niet alleen zangeres, maar ook transmediale kunstenaar is. Gefascineerd door de werken van Malevich en vooral zijn werken en uiteenzettingen over het futurisme, betrok Cata.Pirata Maximin Lavoo bij het maken van de muziek. Voor dit project doopte ze zich om tot “Prehistoric Futuristic”. Het team was echter nog niet compleet, met de medewerking van Nahuel Blaton (artistieke antropoloog) en Le Ryan (designer) wordt het auditorium van het Stedelijk Museum omgebouwd tot een ware kunstinstallatie.

De tentoonstelling ‘Kazimir Malevich en de Russische avant-garde’ is nu te bekijken in het Stedelijk. Dit is een bijzondere tentoonstelling aangezien het de grootste overzichtstentoonstelling is van één de belangrijkste grondleggers van de abstracte kunst. Het Stedelijk Museum bezit zelf de grootste verzameling werken van Malevich buiten Rusland. Alsof dat nog niet genoeg was brengen ze dit samen met de verzamelingen van twee Russische verzamelaars.

Bereid je voor op een reis door de abstracte kunst geschiedenis en een blik naar de toekomst door Cata.Pirata. Bekijk het filmpje en zie hoe Cata.Pirata kennis maakte met een deel van de werken die in de tentoonstelling te zien zijn. En hoe ze vervolgens met Maximin Lavoo in de Redbull Studio “Black Square” van Malevich als startpunt van hun muzikale reis nam.

Vanaf Black Square gaan we naar de toekomst kijken.

Cata.Pirata

Foam Open call

Jij kan onderdeel uitmaken van Nachtmuziek. We zijn namelijk opzoek naar muzikanten die zich graag door een thema laten inspireren en aan de hand hiervan aan de slag gaan. Gaat je muzikale hartje nu al sneller kloppen? Dan denk ik dat we jou zoeken.

Breng een bezoek aan Foam en laat je inspireren door de Afronauts tentoonstelling van Cristina De Middel. Ga aan de slag aan de hand van deze indrukken en informatie de je daar kreeg en stuur vóór vrijdag 18 oktober 15.00 uur je inzending op naar N8. Misschien win jij wel een optreden in Foam tijdens de Museumnacht. De winnaar(s) worden op 23 oktober bekend gemaakt.

Wil jij hieraan meedoen?

Stuur dan jouw track vóór 18 oktober 15:00 uur op naar nachtmuziek@n8.nl.

De inzending tot deelname aan Open Call Nachtmuziek is verlengd tot 25 oktober voor 15.00u. De winaar(s) worden vervolgens op 28 oktober bekend gemaakt!

Foto: Umeko van de serie The Afronauts, 2012 © Cristina De Middel

Nachtmuziek
Mirelva Berghout
Door

MIRELVA BERGHOUT

Bekijk mijn andere posts

Mirelva werkt als Projectleider bij N8.

Bekijk ook eens

REAGEER

REACTIES